sâmbătă, 8 septembrie 2018

Centenarul Marii Uniri 2018 Târgu-Jiu

Fundația Județeana pentru Tineret Gorj lansează proiectul de tineret Centenarul Marii Uniri 2018 Târgu-Jiu care își propune Marcarea importanţei momentului împlinirii a 100 de ani de la MAREA UNIRE prin formarea în rândul tinerilor a sentimentului de apreciere, respectare şi promovare a valorilor autentice, româneşti, prin ansamblul activităţilor educativ-formative, complementare procesului de învăţământ.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

ü  cunoaşterea şi respectarea valorilor fundamentale ale istoriei şi culturii naţionale prin dezvoltarea competenţelor de cercetare, selectare şi valorificare a informaţiilor istorice;

ü  exprimarea prin comportament a spiritului patriotic, a mândriei identităţii naţionale;

ü  înţelegerea că Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai importantă a istoriei româneşti;

ü  conştientizarea că Marea Unire este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului.

ü  educarea grupului ţintă în respect civic şi respect pentru valorile istorice şi spirituale româneşti, în contextul Marii Uniri prin dezvoltarea colaborării între tineri şi profesori, cultivarea şi încurajarea spiritului de echipă;

Planul de acțiune al proiectului Centenarul Marii Uniri 2018 Târgu-Jiu

A1 pregătirea unei campanii de promovare completa Internet&Social Media ATL / CLASICA & Mass-media BTL

A2 Derularea efectiva a campaniei de promovare completa Internet&Social Media ATL

A3 Derularea efectiva a campaniei de promovare completa CLASICA/ Mass-media BTL

A4 Organizarea simpozionului Basarabia, străvechi pământ românesc la care vor participa tineri,invitaţi şi specialişti în domeniu
 
A5 Marcarea evenimentelor istorice care au contribuit la Marea Unire din 1918 prin realizarea unui concurs de istorie şi a unei expoziţii de portrete «Personalităţi care au marcat istoria naţională» -

- Implicarea tinerilor în concursul de istorie şi realizarea expoziţiei de portrete

A6 Reflectarea Marii Uniri din 1918 în literatură şi fotografii

-          Implicarea tinerilor în identificarea operelor şi fotografiilor care reprezintă tema Marii Uniri din 1918

A7 Elaborare Albumul Centenarul Marii Uniri 2018 Târgu-Jiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu



Cum sărbătorește județul Gorj Anul Centenarului


CJCPCT Gorj continuă seria evenimentelor dedicate Centenarului

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj (CJCPCT) continuă seria de evenimente organizate în cadrul programului Centenarul Marii Uniri în Gorj. În acest sens, recent au fost lansate mai multe albume la Tel Aviv, Israel, iar în perioada 10-19 iulie 2018, la Polovragi, va avea loc ediţia I a Taberei de sculptură Simboluri dacice în arta lemnului din România.

În data de 4 iulie 2018, la sediul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, Israel, CJCPCT Gorj a avut privilegiul lansării albumelor Gorj-locuri minunate, Călător prin Gorjul de odinioară, Ia gorjenească şi Spectacolul lemnului, albume realizate de artistul fotograf Teodor Dădălău şi apărute pe parcursul anilor 2016 şi 2017 la Editura CJCPCT Gorj. Manifestarea a avut loc în cadrul proiectului Cafeneaua românească iniţiat de ICR Tel Aviv cu prilejul aniversării a 70 ani de relaţii diplomatice între România şi Israel.
Rela
ţia culturală dintre CJCPCT Gorj şi lumea artistică din zona menţionată va continua, astfel că, în luna septembrie, în cadrul Festivalului Internaţional de Arte Vizuale GORJFEST, vor fi prezenţi în judeţul nostru şase artişti plastici din Israel.

Tabără de sculptură, la Polovragi
În perioada 10-19 iulie 2018, la Polovragi, va avea loc edi
ţia I a Taberei de sculptură Simboluri dacice în arta lemnului din România, proiect iniţiat de managerul CJCPCT Gorj şi care va fi realizat în parteneriat cu Primăria Polovragi.
Proiectul presupune participarea unui num
ăr de opt meşteri populari care vor realiza creaţii reprezentative pentru arta lemnului din România, creaţii care vor readuce în memoria publică simboluri dacice străvechi.
Alegerea Polovragiului ca sediu al Taberei este argumentat
ă de existenţa pe acest teritoriu a unei cetăţi dacice, dar şi de Peştera cunoscută în lumea de specialitate drept Peştera lui Zalmoxis. Operele vor fi amplasate pe platoul din faţa Mănăstirii Polovragi.
Printre obiectele din lemn ce vor fi realizate va fi o poart
ă cu însemne dacice, dar și realizarea în mărime naturală a unui dac, care să reprezinte pe Burebista sau pe Decebal. Organizatorii vor pune la dispoziţie lemn de esenţă fag, pentru a fi transformat în opere de artă.
În final, spa
ţiul respectiv va cuprinde circa 30 astfel de creaţii, ducând, în intenţia organizatorilor, atât la o promovare pe măsură a zonei, cât şi la creşterea vizibilităţii culturale a acestei vechi localităţi gorjene.
Particip
ă la această ediție: Ștefan Bara din Cluj, Ștefan Groza din Baia Mare, Ioan Ungur din Mureș, Viorel Rădăcină din Brașov, Gabriel Rizea din Craiova, Radu Lazăr din Bihor, Ștefan Strâmtu din Târgu-Jiu și Nicolae Rotaru din Crasna.
Evenimentul este organizat de Prim
ăria Polovragi şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Sursa: gorjeanul.ro

“O viaţă cât un Centenar secretul longevității

Elena Ciocăzanu locuieşte în cartierul Ursaţi din municipiul Târgu-Jiu, iar în luna septembrie împlineşte un secol de viaţă. Femeia a povestit că a ajuns la această vârstă, în condiţiile în care nu a avut o viaţă uşoară şi a crescut fără părinţi.

Centenara susţine că a mâncat întotdeauna sănătos, iar munca a ajutat-o să fie în formă şi la 100 de ani.

”Am dus şi greu, şi mult, şi puţin, dar am trăit bine. Am şi copiii care m-au ajutat şi le mulţumesc, să le dea Dumnezeu şi lor sănătate. Am ajuns la 100 de ani pentru că am mâncat varză neprăjită, fasole fără să pun ulei în ea. Nu am avut mamă, nu am avut tată, nu am avut pe nimeni şi am trăit aşa, cu ce am putut. La spital nu am fost, m-a iertat Dumnezeu, copiii mei, când am fost bolnavă, au venit cu pastila, a declarat Elena Ciocăzanu.

Bătrâna locuieşte cu nepoţii şi strănepoţii. În casă, centenara este cea care se ocupă de curăţenie.

”Copiii mei pleacă la serviciu, fata cea mică la şcoală, dar eu dau cu mătura prin toate camerele, aştept copiii şi eu îmi termin toate ce le fac pe acasă. Nu stau, că nu pot să stau. Fac curăţenie prin toate camerele, în fiecare zi. Mie îmi place de ţara noastră. Îmi place că toată lumea are grijă şi Dumnezeu ne dă la fiecare aşa cum gândim. Mă uit la televizor, dar nu la politică, a mai declarat femeia din Târgu-Jiu.

Joi, aceasta a fost vizitată de prefectul judeţului Gorj, Ciprian Florescu, şi de reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul campaniei O viaţă cât un Centenar. Aceştia i-au oferit un tort, flori, drapelul României şi scrisoarea din partea ministrului de Interne. Femeia a purtat o ie pe care ea însăşi a cusut-o, mai ales că, în tinereţe, a fost ţeşătoare.

”Este o doamnă deosebită, care face legătura naturală între anul 1918 şi anul 2018. Nu este singura, mai avem încă trei doamne. Ne deplasăm în teritoriu şi vor avea parte de aceleaşi amabilităţi, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Decebal Drăghiea, inspectorul-şef al IPJ Gorj.

În total, patru femei din localităţile Ursaţi, Stejari, Borăscu şi Celei, judeţul Gorj, împlinesc un secol de existenţă în anul Centenarului.

”Este anul Cenetanarului şi acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne amintim că suntem români, trebuie să ne amintim de România şi de românii noştri. Campania «O viaţă cât un Centenar» este iniţiată de către Ministerul Afacerilor Interne şi constă în identificarea tuturor persoanelor care, în anul Centenar, împlinesc 100 de ani şi omagierea acestora. La nivelul judeţului Gorj au fost identificate patru persoane, iar noi, toate structurile MAI, am venit să le facem o mică bucurie şi să le ascultăm poveştile de viaţă, a spus Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

http://romanialacentenar.ro/wp-content/uploads/2018/07/gj5-150x150.jpghttp://romanialacentenar.ro/wp-content/uploads/2018/07/gj4-150x150.jpghttp://romanialacentenar.ro/wp-content/uploads/2018/07/gj3-150x150.jpghttp://romanialacentenar.ro/wp-content/uploads/2018/07/gj1-150x150.jpg

Sursa: mediafax.ro

Gorjeni sărbătoriți în cadrul campaniei O viaţă cât un centenar

Patru persoane din judeţul Gorj, născute în 1918, anul Marii Uniri, au fost felicitate de prefectul județului şi şefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Joi s-a desfășurat campania Ministerului Afacerilor Interne O viaţă cât un centenar, prin care se dorește aducerea în prim-plan a românilor născuţi în anul 1918, anul Marii Uniri, iar patru gorjeni împlinesc în acest an 100 de ani de existență. Centenarii au primit un steag tricolor, o insignă omagială, mesajul ministrului afacerilor interne cu ocazia împlinirii a 100 de ani și un tort aniversar. În judeţul Gorj sunt patru femei în vârstă de 100 de ani, la Ursați, Stejari, Borăscu și Celei.

A ajuns la 100 de ani, dând cu sapa

Prima centenară la care au ajuns joi autorităţile a fost Elena Ciocăzeanu, din localitatea componentă Ursaţi, din Târgu Jiu. Bătrâna poate să meargă şi să se hrănească singură. A avut o copilărie nefericită, pierzându-şi de mică mama. Nu are copii, dar are peste zece nepoţi şi strănepoi de la rude. În prezent locuieşte în casa unui nepot. Elena Ciocăzeanu s-a declarat mândră de faptul că a fost sărbătorită de autorităţi, mai ales că este născută în 1918. A primit cu plăcere darurile şi s-a fotografiat cu toţi cei pe care i-a primit în vizită, alături de rudele sale. Bătrâna a povestit că a consumat mai mult mâncare gătită şi foarte puţine prăjeli şi uleiuri. De asemenea, a lucrat toată viaţa în agricultură şi a mâncat fructe şi legume din grădina casei.

Sursa: gds.ro

EDITIE DE CENTENAR A FESTIVALULUI IEI “ROMANIA AUTENTICA”, LA TG. JIU SI HOBITA

O nouă ediţie a Festivalului iei România Autentică va avea loc pe 24 iunie la Hobiţa şi la Târgu Jiu. Meşteri populari, ţesătoare de ii şi covoare olteneşti, meşteşuguri şi tradiţii culinare locale, precum şi hore populare vor fi o parte din ingredientele sărbătorii de la Târgu Jiu şi de la Hobiţa. Mii de participanţi sunt aşteptaţi la festival costumaţi în tradiţionalele ii româneşti. De aici a pornit «România Autentică», acum trei ani. Aici pământul a vibrat și s-a împletit cu meșteșugul. Am sculptat, am țesut covoare oltenești, am cântat și am dansat desculți pe pământul lui Brâncuși. Am ajuns la ediția a treia și trebuie să mulțumim celor care ne-au acordat încrederea de a construi cel mai frumos festival care promovează meșteșugurile, arta și artiștii de valoare ai României, printre care Consiliul și Primăria Peștișani, Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu, Consiliul Județean Gorj- UAT județul Gorj, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Orchestra «Doina Gorjului» condusă de Maestrul Gheorghe Porumbel. Ediția din acest an, la Hobița, va fi prezentată de Codruţa Ivona Florescu, potrivit unui comunicat de presă.

Sursa: agro-tv.ro

Aniversarea Centenarului Marii Uniri în orașul Rovinari, județul Gorj

Cu ocazia Anului Centenarului Marii Uniri, în orașul Rovinari, județul Gorj, vor avea loc următoarele activități:

§ Discursuri oficiale;

§ Ceremonie religioasă;

§ Depunere de coroane de flori;

§ Fanfară intonarea Imnului Național;

§ Spectacol folcloric susținut de Ansamblul Artistic de Amatori Jiulețul.

Concurs judeţean de istorie dedicat Centenarului României Mari Gorjul şi Marea Unire”

Serviciul Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale, în colaborare cu Consiliul Judeţean Gorj, Muzeul Judeţean Alexandru Ştefulescu Gorj, Asociaţia Şcoala Gorjeană şi alte instituţii de cultură judeţene, organizează în perioada 1 martie 1 decembrie 2018 concursul judeţean de istorie dedicat Centenarului Marii Uniri. Scopul acestui eveniment îl reprezintă conştientizarea rolului Marii Uniri în evoluţia României Contemporane, grupul ţintă fiind elevii din unităţile de învăţământ din Gorj, clasele a VII-a şi a VIII-a. Pentru bibliografie click aici!

Sursa: arhivelenationale.ro

Programul activităților organizate pe raza Municipiului Târgu Jiu, dedicate „Centenarului Marii Uniri”

Programul activităților organizate pe raza Municipiului Târgu Jiu, dedicate Centenarului Marii Uniri”:

§ Eroii gorjeni în Războiul de Reintegrare;

§ Repere arhitecturale Târgujiene din Primul Război Mondial;

§ Atribuirea numelor eroilor gorjeni unor străzi din Târgu Jiu;

§ Realizarea unui monument al Vânătorilor de munte și al Generalului Gheorghe Rasoviceanu precum și a unui parc tematic dedicat Primului Război Mondial;

§ Înființarea unui Muzeu al Ministerului trebilor dinlăuntru;

§ Refacerea vitrinei care să găzduiasca Medalia Virtutea Militară de Război Clasa I;

§ Editarea și tipărirea unor cărți despre evenimentele și eroii gorjeni din Primul Război Mondial;

§ Realizarea hărții Gorjul în Războiul de Reintegrare;

§ Emiterea unui set de medalii omagiale;

§ Refacerea monumentului din Cimitirul Eroilor din Târgu Jiu;

§ Plantarea de stejari pentru Nemuritori;

§ Războiul de Reintegrare Caravana de film;

§ Simpozioane și expoziții de fotografie și documente dedicate eroilor gorjeni;

§ „Istoria Gorjului văzut în ochi de copil graffiti;

§ Congresul Brâncuși.

Manifestări ştiinţifice și artistice cu ocazia CENTENARULUI ROMÂNIEI MARI, organizate în orașul Bumbești-Jiu, județ Gorj

PROGRAMUL PENTRU ANIVERSAREA CENTENARULUI ROMÂNIEI

ORAȘUL BUMBEȘTI JIU

2018

Nr. crt.

Organizator

Denumire proiect

Descriere pe scurt a proiectului

Instituții partenere

Perioada de implementare

1

PRIMĂRIA ORAȘULUI BUMBEȘTI JIU

Spectacol literar – muzical evocator „Pururi uniţi sub tricolor închinat Unirii Principatelor Române

1 spectacol literar-muzical

1 ceremonial cu depunere de coroane

Instituțiile din Orașul Bumbești Jiu

24 ianuarie

2

PRIMĂRIA ORAȘULUI BUMBEȘTI JIU

„Ziua Eroilor”

1 masă rotundă pe tema manifestării

1 ceremonial cu depunere de coroane

1 salon de fotografie și film documentar

Instituțiile din Orașul Bumbești Jiu

9 mai

3

PRIMĂRIA ORAȘULUI BUMBEȘTI JIU

Complex de manifestări ştiinţific culturale cu ocazia sărbătorii în anul 2018 a CENTENARULUI ROMÂNIEI MARI

1 manifestare organizată pentru tema propusă

1 ceremonial cu depunere de coroane

1 seara culturală

Instituțiile din Orașul Bumbești Jiu

25 octombrie

4

PRIMĂRIA ORAȘULUI BUMBEȘTI JIU

Complex de manifestaţii ştiinţifice şi artistice dedicate Zilei Naţionale a României Centenarul ROMÂNIA MARE 1918 2018

1 ceremonial cu depunere de coroane

1 masă rotundă pe tema manifestării

1 seara culturală

Instituțiile din Orașul Bumbești Jiu

1 decembrie

Manifestări și proiecte dedicate Anului Centenarului, aparținând Primăriei Orașului Tismana, județ Gorj

Agenda cu manifestări și proiecte pe anul 2018, dedicate Anului Centenarului, aparținând Primăriei Orașului Tismana, județ Gorj:

Nr. Crt.

Consiliul Județean Gorj/ Primăria OrașTismana

Denumire proiect

Descrierea pe scurt a proiectului

Ministere/ Instituții partenere

Perioada de implementare

1.

Primăria și Consiliul Local Tismana

Primul Mare Domnitor în Tismana

În data de 31ianuarie 2018 se împlinesc 600 de ani de la moartea marelui Domnitor al Țării Românești, Mircea Cel Bătrân, unul dintre ctitorii Mănăstirii Tismana

Casa de Cultură Tismana

31 Ianuarie 2018

2.

Primăria și Consiliul Local Tismana

„Poetul Tismanei”

9 mai 1918 – 9 mai 2018 – 100 de ani de la moartea poetului George Coșbuc. Expoziție de carte la Biblioteca orașului Tismana. Recital de poezie.

Biblioteca Tismana

Casa de Cultură Tismana

8 mai 2018

3.

Primăria și Consiliul Local Tismana

1. Eroii Tismanei

2. Festivalul Național de Tarafuri Geagu Cataroiu ediția a II-a

1. În războiul pentru reintegrarea neamului din 1916-1918 au căzut la datorie 680 de eroi din localitatea noastră depuneri de coroane la monumentul din centrul orașului

2. A II-a ediție a Festivalului își propune să aducă în competiție tarafuri din toată țara

Casa de Cultură Tismana

Primăria Tismana

Ansamblul „Doina Gorjului”

Școala Populară de Artă Tg. Jiu

C.J.C.P.C.T. Gorj

17 mai 2018

16,17,18 mai 2018

4.

Primăria și Consiliul Local Tismana

„Memorial Ion Aurariu”

Prezentarea cărții Prin vremuri de război cu prefață și adăgiri de Nicolae N Tomoniu, scrisăde învățătorul Ion Aurariu, unul dintre tismănenii care au luptat în războiul din 1916-1918.

Casa de Cultură Tismana

Biblioteca Tismana

5 septembrie 2018

5.

Primăria și Consiliul Local Tismana

Căpitanul Neferescu

La 15 octombrie 1889 se năștea cel ce avea să devină mai târziu Căpitanul Neferescu Ioan, care a luptat alături de Eroina de la Jiu, pentru actele de vitejie fiind decorat în mai multe rânduri

Casa de Cultură Tismana

15 octombrie –depuneri de coroane la monumentul din „Nereaz” Topești

6.

Primăria și Consiliul Local Tismana

Unirea cea Mare

Ziua națională a României 100 de ani de la Marea Unire

Școala Tismana

Casa de Cultură Tismana

1 decembrie 2018

Depuneri de coroane

Spectacol folcloric

Hora unirii

2018- CENTENARUL MARII UNIRI ÎN GORJ” – Ziua Culturii Naționale, marcată astăzi şi la Târgu-Jiu

Autorităţile gorjene au pregătit un amplu program pentru a marca aşa cum se cuvine Ziua Culturii Naţionale. Astfel, pe 15 ianuarie, municipiul Târgu-Jiu este gazda unor evenimente remarcabile, astfel încât semnificaţia acestei zile să rămână vie în mentalul colectiv.

Manifestările prilejuite de Ziua Culturii Naţionale debutează la ora 10.00 cu DESCHIDEREA OFICIALĂ 2018- Centenarul Marii Uniri în Gorj”, la Teatrul “Elvira Godeanu” Târgu-Jiu; 10.00-10.05 – Intonarea Imnului de stat al României- interpretare Yasmin Polacek; 10.05-10.25 – Cuvânt de deschidere, susţinut de președintele Consiliului Județean Gorj, urmat de alocuțiuni: reprezentanți ai autorităților publice centrale; prefect județul Gorj; primar municipiul Târgu-Jiu; În intervalul orar 10.25-10.35, vicepreședintele Consiliului Judeţean Gorj susţine o alocuțiune evocatoare și are loc prezentarea Programului 2018- Centenarul Marii Uniri în Gorj”- ”Cei 100 de ani de acasă.
Între 10.35
şi 10.45 se dă citire Rezoluției de la Alba Iulia 1918- interpretare actor Teatrul Dramatic Elvira Godeanu din Târgu-Jiu; 10.45-11.00- Lansare carte Catagrafia Gorjului 1918-2018.Oameni, proiecte, destine, idei”; 11.00-11.25- Cvartet ”Lyra Gorjului” și recital poezii Mihai Eminescu, susținut de actorii Teatrului Dramatic Elvira Godeanu; 11.25-11.35- Romanțe- moment artistic susținut de Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu; De la ora 11.35 la 12.00 are loc un moment artistic susținut de Ansamblul Profesionist Doina Gorjului și invitatul special, interpret Ovidiu Homorodean.
La ora 16.30 este programat
ă o expoziție de artă populară și fotografie; lansare noi numere publicații: Portal Măiastra sub egida Uniunii Scriitorilor din România, Ad Mutrium, editor Casa de Cultură din Motru; lansarea Calendarului Gorjului 2018 Nemuritorii, care va cuprinde membri ai Academiei Române, originari din Gorj; locație: sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Târgu-Jiu.
La ora 17.00, iubitorii de art
ă sunt aşteptaţi la un vernisaj de expoziție foto-documentară și etnografică Frânturi de istorie gorjeană, la sediul Muzeului Județean Gorj Alexandru Ștefulescu, str. Geneva nr.8, Târgu-Jiu.

Programul manifestărilor ocazionate de Centenarul Unirii în orașul Turceni, județ Gorj

Programul activităților organizate pe raza UAT-ului Turceni, județ Gorj, dedicate Anului Centenarului:

Programul manifestărilor ocazionate de Ziua Eroilor

Începand din anul 2003, în fiecare an celebrăm Ziua Eroilor, sărbătoare națională cu prilejul căreia îi comemorăm pe toți românii căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate, apărarea țării și întregirea neamului.

Există, de asemenea, tradiția de a respecta mormintele cetățenilor străini căzuți pe teritoriul țării, indiferent dacă au fost aliați sau inamici.

Este pus la loc de frunte numele lui Iancu C. Popilian fiu al comunei Turceni, eroul de la podul Jiului care, în ziua de 14 octombrie 1916, a organizat oprirea ofensivei inamice asupra orașului în războiul pentru apărarea pământului patriei împotriva ocupanților militariști germani.

Eroii de la Strâmba Jiu nu au fost uitați, monumenul din zona centrală a satului fiind loc de pelerinaj și aducere a omagiului și recunoștinței pentru cei care au scris cu sânge în cărțile de istorie destinul poporului român liber și reîntregit.

17.05.2018 – Satul Strâmba -Jiu. Programul va începe în jurul orei 11.00 și va cuprinde:

– primirea oficialităților;

– oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți rugă și închinare pentru eroii neamului și pentru poporul român;

– intonarea imnului național și ridicarea drapelului;

– alocuțiuni ale oficialităților locale;

– spectacol artistic și concursuri sportive ale elevilor Școlii Generale Strâmba Jiu și Ansamblul Brâulețul al Casei de Cultură a Orașului Turceni;

– depuneri de coroane (jerbe) de flori la Monumentul Eroilor de la Strâmba-Jiu.

Programul manifestărilor de Ziua Națională a României 1 Decembrie 2018

1 Decembrie este sărbătoarea românilor de pretutindeni, ziua în care eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și toate locurile, sunt pomeniți în toate catedralele, bisericile și mănăstirile din țară și străinătate, pentru jertfa pe câmpul de luptă, din lagăre și închisori pentru apărarea patriei și a credinței românești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român.

În orașul Turceni, această sărbătoare se va organiza în toată localitatea:

§ la Monumentul Eroilor din satul Strâmba Jiu, unde vor avea loc manifestările specifice, împreună cu masa tradițională;

§ în centrul orașului Turceni- masă tradițională;

§ În satul Stolojani – masă tradițională;

§ În satul Turcenii de Jos – masă tradițională;

§ În satul Murgești masă tradițională;

§ În satul Gârbovu – masă tradițională;

§ În satul Jilțu masă tradițională.

În cinstea acestei zile, Școala Generală din Strâmba-Jiu organizează concursuri unde vor participa elevi, alături de care va avea un program artistic Ansamblul Brâulețul al Casei de Cultură Turceni. Pentru toți copiii participanți se vor distribui cadouri și se vor achiziționa produse pentru organizarea concursurilor.

Se vor impărți stegulețe naționale în toate locațiile, baloane tricolore și panglici tricolor pentru marcarea evenimentului. De asemenea, se vor distribui tradiționala fasole cu costiță și murături celor prezenți, care vor fi acompaniați de cântece patriotice și de voie bună.

Se vor transmite anunțuri în presă, afișe și se vor distribui invitații către oficialități. Copii în costum popular vor împărți stegulețele și baloanele. Baloanele cu heliu se vor aranja în forma tricolorului și vor fi înălțate cu ocazia acestei zile.

Programul activităților dedicate Zilei Naționale a României 1 Decembrie 2018 va începe în jurul orei 12.00 și va cuprinde:

§ Ora 10.00 – Onorurile militare, Intonarea Imnului Național și ridicarea drapelului

§ Ora 10.30 – Slujba religioasă

§ Ora 10.45 – discursul Primarului și al invitaților

§ Ora 11.15 – Program artistic

§ Ora 12.15 – Depunere de coroane

§ Ora 12.30 – Distribuirea alimentelor tradiționale.

Activitățile dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri în municipiul Motru, județ Gorj

Nr crt

Perioada

Activitatea

1.

24 ianuarie

„UNIȚI SUB TRICOLOR 159 de ani de la Unirea Principatelor – 1859 (spectacol literar-muzical)

2.

27 martie

Simpozion cu tema „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria mamă

3.

1-15 aprilie

„ZILELE CULTURII SCRISE”

– Simpozion literar cu tema „Marea Unire reflectată în creația literară

– Lansări de carte, reviste, întâlniri cu publicul și cu scriitori gorjeni

– Concurs nașional de debut în poezie Nicolae Dragoș

4.

9 mai

Ziua Europei, Ziua Independenței, Ziua Victoriei simpozion, moment evocator, depunere de coroane, momente literar-artistice având ca temă importanța obținerii independenței de stat a României în evoluția istorică a României moderne

5.

17 mai

Ziua Eroilor – moment evocator

6.

Mai

– Activități cultural-educative, ateliere de creație cu tema Centenarul Marii Uniri 100 de ani de la Marea Unire

7.

21 iunie

„REVOLUȚIA DE LA 1848 170 DE ANI

8.

26 iunie

ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator sau științific

9.

Septembrie-decembrie

Activități circumscrise Centenarului Marii Uniri

– Proiect educațional Omagiu adus Marii Uniri, în anul centenarului (fiecare școală, la alegere, stabilește o lună în care să desfășoare activități specifice)

– Editarea unei broșuri/revistă cu lucrări ale elevilor și cadrelor didactice

– Lansare de carte: „Monumente dedicate eroilor din primul război mondial

– Expoziție tematică la Casa de Cultură

10.

25 octombrie

Ziua Armatei Române – moment evocator dedicat Armatei Române și Centenarului Marii Uniri

11.

noiembrie

„Românii și Unirea, un secol de istorie concurs județean pentru elevi dedicat Unirii de la 1918 și simpozion pentru cadrele didactice

12.

1 decembrie

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI complex de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918

Unirea Principatelor sărbătorită și la Târgu-Jiu

Miercuri, între orele 17-19, în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu s-au desfășurat manifestările dedicate împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. Gorjenii au asistat, în centrul municipiului Târgu-Jiu, la un Spectacol al Ansamblului Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului”.

La ora 18.00, a avut loc intrarea cu torţe în Piața Prefecturii, iar între ora 18.00 și 18.10: Lecţia de istorie, susţinută de Gheorghe Nichifor, istoric, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj.
În continuare, pân
ă la ora 19.00 s-a desfășurat un SPECTACOL literar-muzical-coregrafic ,,CENTENAR 2018. POVESTE DESPRE MICA UNIRE, Scenariul: Ion Cepoi, Regia: Gheorghe Porumbel.
Spectacolul a prezentat atmosfera plin
ă de emoţie patriotică a zilei de 24 ianuarie 1859, atât din Târgu-Jiu şi Gorj, cât şi din Bucureşti. Pe lângă personajele istorice clasice Alexandru Ioan Cuza, Gh. Brătianu, Mihail Kogălniceanu au fost ilustrate de actori şi mari personalităţi gorjene, participante la actul Micii Uniri: Gh. Magheru, Christian Tell, Barbu Gănescu, Ioan Roibu cu toţi deputaţii de Gorj în Divanul ad-hoc al Ţării Româneşti, precum şi Tănase Stănculescu magistrat (primar) al Târgu-Jiului, sau Antonie Brăiloiu administrator (prefect) al judeţului Gorj la acea vreme.
Și-au dat concursul: Ansamblul Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului, Teatrul Dramatic ,,Elvira Godeanu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Şcoala Populară de Artă, Ansamblurile folclorice de la Polovragi şi Baia de Fier.
Manifest
ările s-au încheiat la ora 19.00 cu Hora Unirii.

Sursa: gorjeanul.ro.

A fost lansat Programul Centenarului Marii Uniri. Luptele de pe Jiu, comparate cu bătălia de la Termopile

Șeful Departamentului Identitate Națională din cadrul Ministerului Culturii a fost prezent, ieri, la Târgu Jiu pentru a lansa oficial programul destinat Centenarului Marii Uniri în Gorj. Evenimentul a avut loc cu ocazia Zilei Culturii Naționale, iar reprezentanții mai multor instituții publice din județ și-au prezentat planurile de promovare a Gorjului cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Cele mai importante evenimente culturale din 2018 vor avea loc la Târgu Jiu.

Programul dedicat Centenarului a fost prezentat de șefii Consiliului Județean la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu”. Acesta va cuprinde numeroase acțiuni culturale care vor promova imaginea Gorjului și importanța Târgu Jiului în luptele din Primul Război Mondial. Acest eveniment prilejuiește pentru județul nostru deschiderea oficială a Programului cultural 2018 Centenarul Marii Uniri în Gorj, cei 100 de ani de Acasă. Începând cu 1 decembrie 1918, tânăra Românie, afirmată ca stat modern și democratic, își exprimă identitatea națională ferm, liber și unitar. Celebrarea Marii Uniri de la Alba Iulia trebuie abordată cu foarte multă maturitate și ne putem considera norocoși că ne este dat să trăim astfel de clipe, pe care, personal, le consider istorice prin prisma faptului că sunt unice într-o viață de om. Acest program reunește cele mai reprezentative manifestări cultural-istorice ale Agendei Culturale a județului. Domnilor primari, ați fost receptivi și iată că aproape fiecare localitate a județului va avea manifestări în acest sens și va evidenția ce are mai valoros, a transmis Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean, în discursul său.

„Este o mare responsabilitate pentru mine”

Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat că o mare parte dintre evenimentele dedicate centenarului vor avea loc la Târgu Jiu, printre cele mai importante fiind aniversarea a 80 de ani de la inaugurarea Căii Eroilor. Este o mare responsabilitate pentru mine ca în anul 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, să slujesc cetățenii municipiului Târgu Jiu în numele cărora vă salut și vă urez mult succes în desfășurarea programelor pe care le-ați proiectat pentru cinstirea acestui eveniment sacru din viața națiunii noastre, a spus Marcel Romanescu.

„Curajul Ecaterinei Teodoroiu”

Prezent la Târgu Jiu pentru lansarea programului cultural, secretarul de stat Paul Cotîrleț, șeful Departamentului Identitate Națională din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, a comparat Luptele de la Podul Jiului cu celebra bătălie de la Termopile. Orașul Târgu Jiu a fost și rămâne în istorie și în conștiința publică prin cel puțin două mari repere de înaltă ținută. Se cuvine să amintim în anul Centenarului despre luptele eroice din zona Defileului Jiului, din octombrie 1916. Participarea populației civile la aceste lupte împreună cu Armata, a constituit alături de jertfa militarilor o dovadă de patriotism și dăruire supremă. Rezistența eroică a companiei conduse de sublocotenentul în rezervă Nicolae Pătrășcoiu și curajul Ecaterinei Teodoroiu, cea care avea să devină Eroina de la Jiu, au fost de multe ori asemuite cu sacrificiul eroului grec Leonidas, de la Termopile, de acum mai bine de 2.500 de ani. Ansamblul sculptural de la Târgu Jiu, omagiul adus eroilor Marelui Război de către sculptorul Constantin Brâncuși, cel care a așezat România în patrimoniul cultural universal, este cea de a doua mare contribuție pe care orașul Târgu Jiu o oferă întregii țări și pretutindeni, a transmis secretarul de stat Paul Cotîrleț.

Sursa: igj.ro